A legegyszerűbb az lenne, ha nem lenne konkurensed, igaz? Ha megszűnne, felszívódna, tönkremenne. Akkor tuti mindenki Nálad vásárolna, és Neked marha jól menne a business.

Tévedsz.
Gondolj bele, hol lenne ma a DHL, ha nincs a UPS, a McDonald’s ha nincs a Burger King, vagy a CocaCola, ha nincs a Pepsi?

De vajon Hosszú Katinka ennyire kiemelkedő sportoló lenne, világcsúcsokkal, érmekkel, dollár százezrekkel évente, ha a medencében mindig egyedül úszna? Ugye hogy nem. Persze akkor is tehetséges lenne, de kihozná e magából a maximumot? És még valami, ami a Te szempontodból talán még fontosabb: vajon hány néző lenne az uszodában, és a tv-k előtt? Lenne bárki – mondjuk úgy „vevő” – akit ez érdekelne? És szerinted Hosszú Katinka megélne belőle? NEEEM.

Tehát 2 problémával szembesülnél, ha nem lenne konkurensed:
a.) ellustulnál, nem törekednél a maximumra, egyre lejjebb tennéd a mércét

b.) mivel nem lenne igazi közönséged, ezért nem a piacból indulnál ki, nem a vevőknek akarnál megfelelni.

Elég rosszul hangzik nem?
Akkor győzzük le a konkurenseket, méghozzá, úgy hogy folyamatosan górcső alá vesszük őket. Mit tegyél?

Valószínűleg már fel vagy iratkozva a hírleveleikre, figyeled az áraikat. De mit kellene még?

1. Rendszeresen figyeld és gyűjts össze minden marketing anyagot, amin kommunikálnak: szórólap, hirdetés, adwords, Facebook oldal, honlap, stb. Ez alap. Nézd át, hogy mit és hogyan kommunikálnak rajta. Írd össze vevő szempontból mi az ami jó, és mi az ami nem. Ha nem tudsz elfogulatlan lenni, akor kérj meg valakit, aki nem az iparágban dolgozik, de mondjuk érdeklődik a téma iránt.

2. De ne állj meg itt. Ahhoz hogy igazán megtapasztald, amit egy vevőjelölt vagy éppen vevő tapasztal a konkurensednél muszáj őket igazán próbára tenned. Azaz próbavásárlást, próbaérdeklődést csinálnod.

Tehát először is hívd fel a céget és csekkold le, hogy milyenek telefonon (sok vevőjelölt már egy telefonbeszélgetés alapján eldönti, hogy érdekes e számára az a cég vagy sem). Mire figyelj? – milyen gyorsan veszik fel a telefont – bemutatkoznak-e – szakmailag felkészültek-e – tudnak e válaszolni a kérdéseidre – ha nem akkor hogyan oldják meg – ha megígérnek valamit betartják-e, stb.

Aztán ha van rá mód, akkor rendeld meg a terméküket, próbáld ki a szolgáltatásukat. Még jobb ha megkéred pár ismerősödet hogy tegye meg helyetted. Így lehetőséged lesz még inkább vevőszemmel nézni a konkurenseidet, hiszen ezek az ismerőseid nem szakmabeliek, nem lesz rajtuk a szakmai szemüveg.
Figyeld vagy figyeltesd meg, hogy – mennyire egyszerű/gyors a vásárlás, – mennyire segítőkészek – milyen maga a termék/szolgáltatás – milyen extra szolgáltatásokat nyújtanak, – van-e valami extra a vásárlás után, amire a vevő nem számít, – hogyan zajlik az értékesítés, mik a lépések,stb.

Természetesen vannak olyan komplex drága termékek szolgáltatások, ahol a próbavásárlás nem jön szóba. ezekben az esetekben is érdemes bekérni egy-egy ajánlatot, vagy akár kérni egy személyes találkozót (ezt is végezheti ismerős).

Rettentően hasznos lesz így egyben látnod az információkat és ebből adódóan a Te
lehetőségeidet. Hasonlítsd össze a konkurenseket és persze magadat is velük. Mi az, amit senki nem csinál? Vagy nem kommunikál? Mi az, amit senki nem csinál jól? Mi az, amit mindenki ugyanúgy csinál és Te csinálhatnál másképp?

A jó hír, hogy mindez nemcsak a marketingedben, kommunikációdban, hanem a termék/szolgáltatásfejlesztésedben is segíteni fog.

Tehát ezt a lépést nem spórolhatod meg, ha valóban szeretnél kitűnni a versenytársak közül és ezzel a legjobb vevőket lehalászni a előlük. És ezt rendszeresen kell csinálnod.

DE!!!

Hadd hívjam fel a figyelmedet pár dologra, amit a nagy konkurenciaharcban sose tegyél, mert nemhogy legyőzni nem fogod a versenytársaidat, de a cégedet küldheted vele padlóra:

1. NE Te döntsd el ki a konkurensed, hanem mondja meg a vevő. Kérdezd meg hol vásárolt előtted? Hol vásárol még ha nem nálad teszi? Mielőtt hozzád jött kiktől kért még ajánlatot, vagy kiket vett még számításba.

2. NE foglalkozz minden egyes konkurenseddel, csak azokkal akik valóban el tudják venni előled a legjobb ügyfeleket, akik hasonló megoldást kínálnak a piacod igényeire. Így nem fogsz elaprózódni.

3. NE akard a multikat legyőzni, különösen ne ott ahol képtelenség. Felesleges velük például árban harcolnod. Vagy hogy mennyit
költenek marketingre. De vannak olyan iparágak, ahol sikeresen veheted fel a versenyt a nagyokkal: szolgáltatásban, ügyfélszolgálatban vagy direkt marketing eszközök használatával.

4.NE konkurensed legyőzése legyen az elsődleges célod! A konkurenciaharc egy stratégia része, amit a piaci igények irányítanak. Te a célpiac egy részét akarod, egy bizonyos részénél akarsz győzni. Ehhez nem kell (és valószínűleg nincs is hozzá se energiád se pénzed) megsemmisíteni a versenytársad. Felesleges.

5. NE utánozd egy az egyben a versenytársad, mert így jó eséllyel lekoppintod a hibáit is. Ha van valami amit ő jól csinál, és ez a vevőknek fontos, akkor csináld. Sőt csináld jobban, de ne másolj mindent. És legfőképp ne próbáld meg azt lemásolni, amiben ő jobb, ne adj isten a legjobb. Találd meg hogy Te miben lehetsz az.

6. NE csak egyszer tüzelj! Ha belekezdtél csináld végig. Semmi értelme felborzolni a kedélyeket aztán odébbállni. Akkor szállj be a
konkurenciaharcba, ha azt komolyan gondolod, és van pénzed, energiád végig is csinálni. Különben felesleges az egész, és a
vevőket is összezavarod, aminek hatására lehet hogy pont a konkurenshez fognak átpártolni.

Ha ezt a feladatot lelkiismeretesen elvégzed időről időre, és elkerülöd a hibákat, akkor biztos lehetsz benne, hogy olyan versenyelőnyre teszel szert, amivel kenterbe vered az összes konkurensed. Állj neki most és legyen Tiéd az év végi hajrá!

Sok sikert!

Szeretném én is elérni ezeket az eredményeket cégemben! >
2019-01-08T11:51:07+00:00